Door: Fien van Snippenberg
‘Ho! Pas op!’ Een vrouw op een wielrenfiets sjeest vanaf de zijkant het midden van het fietspad op. Op het begin van de drukste fietsroute van Nederland, namelijk de oversteekplek van de Smakkelaarskade naar het Vredenburgviaduct, flitsen er ook deze vroege dinsdagochtend weer honderden fietsers voorbij. 
Het stoplicht verandert in rood en binnen mum van tijd staat er weer een lange rij fietsers ongeduldig te wachten om over te kunnen steken. Zodra het stoplicht weer op groen springt, is het oppassen geblazen. Door de brede fietsstraat, schieten fietsers van links naar rechts en andersom om zo hun volgende fietspad te bereiken. Hierdoor ontstaat er nog wel eens een verwarring op de weg en moet er regelmatig door een overstekende voorbijganger hard geremd worden. 
Even verderop bij het kruispunt van Vredenburg naar de Lange Vliestraat, staat aan beide kanten van de weg een stoet van fietsers. Bakfietsen met kinderen, een man met kind naast zich, pubers op weg naar school en een vrouw met hakken en een werktas aan haar stuur bungelend. Het stoplicht schiet op groen. Er wordt door de meesten een snelle blik naast zich geworpen om daarna snel hun zadel op te springen en weg te crossen. In het midden van het kruispunt moet je wijken voor de tegenliggers en klinkt er hevig fiets-gebel. Na een paar seconden zijn de bussen weer aan de beurt om te rijden en vormt zich zo een nieuwe stoet aan fietsers. En dit de hele ochtend lang.
Wat zijn de plannen voor mobiliteit in een alsmaar groeiende stad Utrecht? Met die vraag in gedachten hebben studenten van de Hogeschool Utrecht Gijs Bol, Thimo Meulendijk, Annika Verdam, Lara de Boer, Anaïs Banzira, Daan Snoeks en Fien van Snippenberg tien weken gewerkt vanuit HUB Utrecht. Daar is deze productie onderdeel van. Meer werk is te vinden in dit dossier.
Back to Top