Door: Thimo Meuldijk
Het centrum van Utrecht is een van de drukste plekken van de stad. Met de nauwe straten, smalle grachten en veel winkels kun je er vaak over de hoofden lopen. Ook buiten de voetgangersgebieden is het centrum door voetgangers druk bezocht. Maar, door het drukke auto- en fietsverkeer is het een uitdaging om hier veilig en onbezorgd rond te kunnen wandelen. Als het aan de gemeente Utrecht ligt gaat dit veranderen. Zij willen Utrecht gezond, aantrekkelijk en bereikbaar maken: ook voor de voetgangers.
De binnenstad van Utrecht bestaat al tientallen jaren uit een groot voetgangersgebied. In de afgelopen vijf jaar is dit gebied flink uitgebreid en ontwikkeld op wat de Utrechter nodig heeft: Fietsers hebben rondom de spits meer ruimte gekregen om door het centrum heen te fietsen en voetgangers hebben meer ruimte gekregen om vrij te wandelen. De auto verliest steeds meer terrein waardoor het voor de voetganger veiliger wordt. Er liggen zelfs plannen om het gehele centrum – binnen de singel – autoluw te maken. Dit houdt in dat er alleen nog maar bestemmingsverkeer binnen de singel mag komen.
Zet je als voetganger nu een stap buiten het veilige voetgangers gebied en dan moet je uitkijken voor de fietsers en auto’s die langs je heen vliegen. Utrechters op straat vertellen hoe zij zich voelen en wat zij denken dat de gemeente zou kunnen doen om de situatie op straat een stuk veiliger te maken.
Wat zijn de plannen voor mobiliteit in een alsmaar groeiende stad Utrecht? Met die vraag in gedachten hebben studenten van de Hogeschool Utrecht Gijs Bol, Thimo Meulendijk, Annika Verdam, Lara de Boer, Anaïs Banzira, Daan Snoeks en Fien van Snippenberg tien weken gewerkt vanuit HUB Utrecht. Daar is deze productie onderdeel van. Meer werk is te vinden in dit dossier.
Back to Top