Waar ligt bij jou in de buurt een struikelsteen? 

Struikelsteen in de Schoutenstraat

Met de Stolpersteine App zijn deze gedenktekens eenvoudig te vinden in Utrecht en de rest van Nederland. De app, ontwikkeld door studenten van Fontys Hogeschool in Eindhoven en Stichting 18 September, geeft de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een gezicht en een verhaal.

In heel Utrecht zijn Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, te vinden. Deze gedenktekens zijn herkenbaar aan het geelkoper plaatje met daarop de tekst ‘hier woonde’ gevolgd door een naam, geboortedatum en sterfdatum. Ze markeren de laatste woonplek van slachtoffers die het naziregime afvoerde, vermoordde of verdreef. De gedenkstenen zijn over heel Europa te vinden in 1.200 plaatsen. Van Rusland tot Spanje. De app is nu toegankelijk in Nederland en België en omvat 17.000 Stolpersteine.

Oorlogsverhalen uit Utrecht

Het idee voor de app kwam van Peter van Dijk, bestuurslid van Stichting 18 September in Eindhoven, een organisatie die zich richt op het organiseren van herdenkingen in de Brabantse stad. De app werd verder ontwikkeld door studenten van Fontys Hogeschool en in juni gelanceerd. “We hebben de Stolpersteine digitaal in kaart gebracht en gekoppeld aan de gegevens van Netwerk Oorlogsbronnen”, vertelt van Dijk. “De verhalen zijn nu voor iedereen toegankelijk en slachtoffers krijgen dankzij de app een gezicht.”

Aan de Schoutenstraat 12, midden in het centrum bij de Neude, woonde Josephina Joosten-Groen, roepnaam Fien. Fien’s ouders hadden op dat adres een winkel en betrokken de woning daarboven. Fien leed aan epilepsie en kon daardoor niet alleen zijn, daarom kwam ze in de winkel van haar ouders te werken. In 1942 trouwde Fien met Albert Joosten, die toen in Westerbork zat maar verlof kreeg om met Fien te trouwen. Het pasgetrouwde stel had welgeteld tien dagen samen voordat ze naar Westerbork vertrokken. Niet veel later werden ze op 9 oktober naar Auschwitz vervoerd. Beiden zijn direct na aankomst vergast.

Voeg zelf foto’s toe

Gebruikers van de app kunnen bijdragen door aanvullende informatie over de slachtoffers te geven en foto’s toe te voegen. Sinds de lancering is de app al meer dan 5.500 keer gedownload, maar het project is nog lang niet afgerond. “Eind januari gaan studenten de functionaliteit van de app uitbreiden als onderdeel van hun afstudeeropdracht. Daarnaast is er een plan om Stolpersteine uit Frankrijk toe te voegen, en er is ook al een verzoek uit Praag gekomen om hun stenen in de app op te nemen”, aldus van Dijk.

De Stolpersteine App is verkrijgbaar in de Google Play Store en de App Store.