Senna (21) over haar zoektocht naar een woning in Utrecht: ‘Ik heb er slapeloze nachten van’
Als Senna Sweerts (21) in 2021 vanuit Maastricht naar Utrecht vertrekt voor haar
studie, merkt ze gelijk dat het vinden van een woonplek niet eenvoudig is. Het pand waar Senna nu woont, wordt naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar gesloopt. De zoektocht naar een nieuwe woonplek levert een flinke dosis stress op. “Elke dag speur ik websites af om te kijken of er iets vrij is gekomen.”
Tekst: Isabel Kouwenoord
In 2021 besluit Senna om te gaan studeren, en inmiddels zit ze in het tweede jaar van haarstudie Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. “Mijn kennis over de huizenmarkt was als achttienjarig meisje een stuk minder dan nu. Via Kamernet vond ik uiteindelijk een kamer bij een ouder echtpaar thuis. Er was sprake van achterstallig onderhoud, maar ik moest ergens beginnen, dacht ik nog.” Na een jaar gaat het helemaal mis. “Door hevige regenval zakte het dak in elkaar. Alles stond blank en mijn spullen raakten beschadigd. Laat in de avond moest ik halsoverkop vertrekken.” De weken daarna staan in het teken van logeren bij vrienden en ouders, want teruggaan naar haar kamer is geen optie voor Senna.
Twintig huisgenoten
Senna vindt snel weer een tijdelijke kamer in een studentenhuis, maar de klik met haar huisgenoten is niet zoals gehoopt. “Ik zou een halfjaar in deze kamer blijven, maar na twee maanden moest ik vertrekken.” Radeloos klopt Senna aan bij jongerenhuisvester Socius. Deze organisatie heeft meerdere locaties in Utrecht. “Toevallig kwam er een kamer vrij in een leegstandsproject. In dit pand woon ik nog steeds.” Senna heeft twintig huisgenoten en deelt alle voorzieningen, zoals de keuken en de badkamer. “Mijn huisgenoten zijn onwijs gezellig, maar de situatie sluit steeds minder aan bij mijn levensfase. De muren zijn dun en het is enorm gehorig in het pand. Omdat ik niet kan verwachten dat twintig anderen steeds rekening houden met mijn behoeften, slaap ik soms bewust ergens anders als ik vroeg op moet voor werk.
“Door hevige regenval zakte het dak in elkaar.”
Een ‘typische student’ is Senna niet. “Naast mijn studie werk ik drie dagen per week als docentassistent op een middelbare school en daarnaast heb ik nog een extra bijbaantje. Als ik na een drukke dag thuiskom, heb ik niet altijd zin in drukte. Dan wil ik mezelf graag even in alle rust terugtrekken.”
Afschrikken
Het feit dat Senna student is, maakt de zoektocht naar een nieuwe woning nog lastiger. “Ik werk veel en heb een hoger budget dan een gemiddelde student. Vaak genoeg zie ik appartementen of studio’s voorbijkomen die perfect binnen mijn budget passen, maar studenten zijn vrijwel nooit welkom. Als ik wél uitgenodigd word om te komen kijken bij een woning, schrikt het woord student snel af.”
Routine
Volgend jaar wordt het pand waar Senna woont, naar alle waarschijnlijkheid gesloopt.
“Ergens volgend jaar moet ik dit pand verlaten, de datum is nog niet bekend. Dit wist ik van tevoren. Daarom ben nooit ik gestopt met zoeken naar een nieuwe woning.” Toch zorgt de zoektocht voor een flinke dosis stress bij Senna. “Het probleem blijft steeds door mijn hoofd spoken. Ik ben er continu mee bezig. Sta ik te wachten bij de bushalte? Dan speur ik websites af om te kijken of er iets vrij is gekomen. Elke dag reageer ik op woningen. Het is een soort routine geworden. Ik sta bij veel woningen helaas niet hoog genoeg, omdat ik te kort ingeschreven sta. Bij SSH (Student Housing) sta ik ruim drie jaar ingeschreven, ook dat is te kort voor een eigen woning. Ik ben niet veeleisend, maar mijn leven speelt zich voornamelijk af in het centrum van Utrecht. Daarnaast heb ik soms last van gezondheidsklachten waardoor
ik snel vermoeid ben en een verminderde weerstand heb. Fijn als ik dan niet eerst een uur hoef te fietsen naar mijn werk, anders ben ik al kapot voordat ik aankom.”
“Sta ik te wachten bij de bushalte? Dan speur ik websites af om te kijken of er iets vrij is gekomen.”
Tweedegraads halen
Senna wil haar tweedegraads onderwijsbevoegdheid halen, zodat ze les kan geven op middelbare scholen. Dit zou haar kansen op de woningmarkt kunnen vergroten. “Docenten krijgen als beroepsgroep voorrang bij de toewijzing van een sociale huurwoning. De regels kunnen verschillen per school of contract, maar het is wel een fijn vooruitzicht, want ik wil graag verder in het onderwijs.”
Positief blijven
Ondanks de onzekere woningmarkt, blijft Senna stug doorzoeken. Ze geeft niet zomaar op. “Ik probeer positief te blijven, al word ik soms moedeloos van de situatie. Helemaal als ik voor de zoveelste keer een afwijzing in mijn mailbox zie verschijnen. Ik heb veel slapeloze nachten gehad. Als de datum waarop ik uit het pand moet nadert, zullen de slapeloze nachten weer toenemen. Hopelijk vind ik voor deze tijd een nieuwe woonplek, want ik wil niet wéér in een penibele woonsituatie terechtkomen. Ik zeg weleens gekscherend dat mijn einddoelen in het leven een klein appartementje en een kat zijn. Gewoon een fijne plek voor mezelf.”
Bekijk hier alle studentenproducties over dakloosheid in Utrecht.